Puhe valtuustossa opettajien työhyvinvoinnista ja Helmi-lomakkeista

20.03.2017

Arvoisa puheenjohtaja ja hyvät valtuutetut,

Puhun strategiakorteista 14 ja 15, jotka koskettavat varhaiskasvatusta ja perusopetuksesta

Kortin 14 toiminnallinen tavoite ”työhyvinvointi on parantunut tai säilynyt” ei ole toteutunut.

Vuosi vuodelta jatkunut perusopetuksen alibudjetointi ja ryhmäkokojen raju kasvu näkyvät nyt opettajien sairauslomien lisääntymisenä ja työhyvinvoinnin laskuna. Kortissa lukee, että työhyvinvointi ei ole toteutunut ja että muutos johtuu muun muassa sairauspoissaolojen hienoisesta lisääntymisestä.

Strategiakortin mittarien mukaan henkilöstön kokemus työaikojen hallinnasta ja vaikutusmahdollisuuksista on parantunut. Tampereen opettajien ammattijärjestön lasten ja nuorten lautakunnalle 31.1. järjestämässä tilaisuudessa kuulimme ihan toista viestiä.

Opettajilla on luottamusvaje johdon toimiin. Tämä liittyy niin hankintoihin kuin siihen, että yksittäiset opettajat kokevat, ettei heidän asiantuntemukseensa ei luoteta.

Kunta 10 osoittaa selkeästi, että opettajien työmäärät ovat lisääntyneet kaikissa opettajaryhmissä. Erityisoppilaiden integrointi tavallisiin ryhmiin ei ole Tampereella onnistunut toivotulla tavalla. Tehostetun ja erityisen tuen oppilaiden määrät ovat lisääntyneet tavallisissa, jo muutenkin isoiksi muodostuneissa ryhmissä, mutta samaan aikaan tähän ei ole resurssoitu lisää.

Olette varmasti kaikki lukeneet Aamulehdestä tamperelaisesta aineenopettaja Jussi Innasta, joka jäi sairaslomalle akuutin stressireaktion takia. Stressin laukaisi työ, joka on käynyt opetukseen kohdistettujen säästöjen vuoksi liian kuormittavaksi. Opettajien työmäärät ovat olleet esillä myös luokanopettaja Saija Pitkäsen avauduttua Tampereen koulujen tilanteesta Lukijalta-palstalla. Nämä molemmat avautumiset ovat hätähuutoja opettajien jaksamisen puolesta.


Toayn illassa kävi ilmi, että opettajat kritisoivat myös Helmi-järjestelmää. Opettajilla on ollut suuria vaikeuksia täyttää oppilaan tukeen liittyviä lomakkeita Helmessä.
Perusopetuksessa otettiin siis käyttöön Helmi-järjestelmän oppilaan tarvitseman tuen lomakkeisto elokuussa 2016.

Kortin 15 mukaan tuen järjestämisen prosessi on nopeutunut asiakkaan ja hallinnon kannalta. Todellisuudessa lomakkeisto on kentällä koettu hyvin hankalaksi ja se on hidastanut opettajien työtä, eikä toimi toivotulla tavalla. Eli strategiakortissa 15 näkyvä toiminnallinen tavoite ”Tuottavuus on parantunut digitalisaatiota hyödyntämällä” ei näy koulujen opettajanhuoneissa. 

26.02.2019Hyvinvointi tarvitsee oppivelvollisuuden laajentamisen ja maksuttoman toisen asteen (osa 2)
20.04.2018PUHE: Pirkanmaan epilepsiayhdistys ry
02.10.2017Puhe valtuustossa: Hatanpään sairaalan yhdistyminen Taysiin
24.05.2017TIEDOTE: RTY on asettanut Loukaskorven SDP:n apulaispormestariehdokkaaksi
10.04.2017342 x KIITOS
08.04.2017Uusin mielipidekirjoitus Kirjoituksissa
02.04.2017Vaalipeli ja vaalikonevastaukset julkaistu
28.03.2017Ennakkoilmoitus vaalirahoituksestani ja erittely vaalibudjetistani
20.03.2017Puhe valtuustossa opettajien työhyvinvoinnista ja Helmi-lomakkeista
19.03.2017Mielipidekirjoitus Aamulehdessä ja uusia suositustekstejä

Siirry arkistoon »