Puhe valtuustossa: Hatanpään sairaalan yhdistyminen Taysiin

Share |
02.10.2017

Arvoisa puheenjohtaja ja hyvät valtuutetut,

Taysin ja Hatanpään yhdistymisen taustalla on tammikuussa voimaan tullut terveydenhuoltolain muutos, minkä vuoksi leikkaussaliolosuhteita ja anestesiaa edellyttävä leikkaustoiminta pitää 1.1.2018 mennessä koota sairaaloihin, joissa on ympärivuorokautinen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystys. Lakimuutoksen takia Hatanpään sairaalassa voidaan jatkaa leikkaustoimintaa vain, jos se yhdistetään sairaanhoitopiirin kanssa.

Yhdistämisen vuoksi olen istunut yhdistämistä valmistelevassa Hasa-Tays-ohjausryhmässä, joka on ohjannut sekä valmistellut yhdistymisen liittyviä yksityiskohtia. Haluan ottaa kantaa muutamiin viime päivinä askarruttaneisiin kysymyksiin. Yksi kysymys on ollut Vammalan aluesairaalasta vapautuva kapasiteetti, ja lähinnä se, että joutuvatko tamperelaiset kulkemaan Sastamalaan pienempiin ei-anestesiaa vaativiin leikkauksiin. Tarkoitus ei ole hyppyyttää tamperelaisia Vammalassa. Sen sijaan asiakkaalle voidaan todeta, että Sastamalassa olisi aika luomenpoistoon ensi viikolle ja Hatanpäältä aika löytyy kolmen kuukauden päästä. Tämä on asiakasnäkökulmasta hyvä lähtökohta. Asiakas valitsee, ottaako nopeamman ajan kauempaa vai ajan myöhemmin lähempää.

Toimintojen ja henkilöstön sijoittaminen toimialueille on valmisteltu. Henkilöstöä kuultu pitkin matkaa ja neuvottelut ovat sujuneet hyvin. Henkilöstön tietojen siirtämisen osalta aikataulu on haasteellinen ja edellyttää ehdottomasti yhdistymispäätöstä valtuustossa tänään. Henkilöstön koulutus aloitetaan heti päätöksen jälkeen, ja se on erittäin kallis ja vaativa prosessi. Aikataulu on hyvin haasteellinen, sillä kaiken aikaa normaalin sairaalatoiminnan pitää sujua. Liikkeenluovutus koskee noin 1100 työntekijää, joista suurin osa jäisi Hatanpään toimialueelle. Ketään ei irtisanota. Yhdistymisestä seuraa kuluja, joista suurimmat liittyvät potilastietojärjestelmien yhdistämiseen ja yleisesti ICT:hen. ICT:n kohdalla minua hieman huolettaa, miten potilasjärjestelmien siirto onnistuu vuoden vaihteessa. Ristiin katselun mahdollisuus Uranus-järjestelmästä Pegasos-järjestelmään ja päinvastoin on luvattu toteutuvan. Kuitenkin Pegasos-Uranus näkymän laajuuden riittävyydestä on esitetty epäilyksiä. Parhaillaan käydään neuvotteluja, että näkymä ja ristiinkatselumahdollisuus Pegasoksesta Uranukseen olisi kolme kuukautta. Yhdistymisen jälkeen molemmissa sairaaloissa on käytössä Uranus, mikä taas parantaa potilasturvallisuutta.

Lähetemalli perusterveydenhuollon ja Hasan tiettyjen toimintojen välillä on suunnittelun alla. Jatkossa on tärkeää huolehtia Tays Hatanpään ja perusterveydenhuollon rajapinnasta ja tietojen riittävästä saamisesta.

Vaikka Hatanpään yhdistäminen Taysiin ei liity soteen, niin näin iso hallinnollinen yhdistäminen antaa maistiaisen tulevasta muutoksesta, jos ja kun sotepalvelut siirtyvät maakunnan tuotettaviksi.

26.02.2019Hyvinvointi tarvitsee oppivelvollisuuden laajentamisen ja maksuttoman toisen asteen (osa 2)
20.04.2018PUHE: Pirkanmaan epilepsiayhdistys ry
02.10.2017Puhe valtuustossa: Hatanpään sairaalan yhdistyminen Taysiin
24.05.2017TIEDOTE: RTY on asettanut Loukaskorven SDP:n apulaispormestariehdokkaaksi
10.04.2017342 x KIITOS
08.04.2017Uusin mielipidekirjoitus Kirjoituksissa
02.04.2017Vaalipeli ja vaalikonevastaukset julkaistu
28.03.2017Ennakkoilmoitus vaalirahoituksestani ja erittely vaalibudjetistani
20.03.2017Puhe valtuustossa opettajien työhyvinvoinnista ja Helmi-lomakkeista
19.03.2017Mielipidekirjoitus Aamulehdessä ja uusia suositustekstejä

Siirry arkistoon »