Tampere ei leikkaa PSHP:n rahoitusta

Share |

Tiistai 31.12.2019 klo 11.16 - Johanna Loukaskorpi


PSHP:n valtuuston puheenjohtaja Pekka Järvinen maalasi (15.12. AL) uhkakuvan terveydenhuollon tulevaisuudesta Pirkanmaalla. Hän on oikeassa siinä, että sairaanhoitopiirin talousarvioprosessin valmistelu tänä vuonna epäonnistui.

PSHP:n talousarvioesitys oli kuntien näkökulmasta ennakoimaton. Vuoden 2020 talousarviot kunnissa valmisteltiin sairaanhoitopiirin kunnille keväällä antamien tarjousten perusteella. Sairaanhoitopiirin valtuustossa 9.12. käsitellyssä esityksessä esimerkiksi Tampereelle oli budjetoitu 10,9 miljoonaa euroa suurempi esitys kuin PSHP:n alkuperäinen tarjous. Vuoden 2019 ennustettuun laskutukseen verrattuna luku oli 15,2 miljoonaa euroa suurempi.

Kuntien yhteistoiminnassa, jota sairaanhoitopiiri edustaa, luottamus yhteiseen valmisteluun on keskeistä. Kuntien rahoittaessa sairaanhoitopiiriä tulee yhteisen näkemyksen tuloista ja menoista olla kristallinkirkas. Nyt ei näin ollut. Tiedonkulku PSHP:n ja kuntien välillä ontui jossain kohtaa syksyä, eivätkä kaupunkiseudun kunnat pystyneet ottamaan PSHP:n suunnitelmia omissa talousarviovalmisteluissaan huomioon.     

Tampereen talousarviossa ensi vuoden PSHP:n tilaus on tämän vuoden toteumaa suurempi, eikä talousarvio sisällä leikkauksia tähän vuoteen verrattuna. Järvisen huoli Tampereelle koituvista siirtoviivemaksuista on silti aiheellinen. Hänen esittämänsä 20-25 miljoonan euron lisämenot sen sijaan olivat ylimitoitettuja. Mikäli siirtoviivemaksuja olisi tänä vuonna Tampereella peritty, olisivat ne asettuneet noin 5 miljoonaan.

Hatanpään siirryttyä osaksi Taysia merkittävä osa kaupungin omista vuodeosastoista hävisi. Käynnistämme nopealla aikataululla keskustelun Hatanpää-Tays -integraatiossa yliopistollisen sairaalan osaksi siirtyneiden yleislääketieteen ja geriatrian toimintojen palauttamisesta osaksi kaupungin toimintaa. Siirtoviivemaksujen minimoimiseksi lisäämme kuntoutus- ja jatkohoitopaikkoja ja tarkastelemme perusterveydenhuollon sairaalaosastojen toimintaa uudelleen.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelmassa vuodelle 2020 on toimenpiteitä saatavuuden ja oikea-aikaisen hoidon varmistamiseksi. Hoitoketjujen sujuvuuden vahvistamiseksi ikäihmisten palveluissa seurataan asiakkaiden sairaalajaksojen määrää, pituutta, jonoaikoja ja määriä tarkasti. 

Olemme vähentäneet erikoissairaanhoidon vuodeosastojen hoitovuorokausia vuonna 2019 7 % edelliseen vuoteen verrattuna, mutta se ei ole näkynyt juuri vähennyksinä laskutuksessa. Vuoden 2020 aikana jatkamme hoitovuorokausien vähentämistä.

Jatkossa on tärkeää, että tiedonkulku PSHP:n ja kuntien välillä toimii ja että muutoksista ja niiden seurauksista tiedotetaan kuntia. Sairaanhoitopiirillä ja Tampereen kaupungilla on toimivat yhteistyömuodot ja haluamme kaupungin puolelta jatkaa tätä hyvää yhteistyötä, jotta kuntalaiset saavat oikea-aikaista terveydenhoitoa oikeassa paikassa.

Johanna Loukaskorpi

apulaispormestari, Tampere

Avainsanat: sairaanhoitopiiri, PSHP, erikoissairaanhoito, Tampere, talousarvio, siirtoviivemaksu, vuodeosastot


Kommentit

3.1.2020 11.19  Pekka Järvinen

Niin Johanna kuin Männistökin saivat samat laskelmat ja olisivat niin halutessaan voineet lukea ne. Jos ymmärrys ei riitä niin olisi voinut kysyä mitä numerot tarkoittavat.
Valtuuston tekemä päätös lienee myös lainvastainen ja menee hallinto-oikeuden tutkittavaksi. Ihmettelen myös jos Pshp:n hallitus hyväksyy valtuuston päätöksen?
Terveisin Pekka Järvinen

3.1.2020 12.50  Johanna Loukaskorpi

Mielenkiintoista on, ettei sairaanhoitopiirin edustajat tuoneet kuntiin itse tietoa myöskään siitä, että kuntien ja PSHP:n talousarvioissa on selkeä ero yhdessä sovituista summista. Valkeakoskella selkeästi on pelko aluesairaalan tilanteesta, koska Pekka Järvinen käyttää näin kovaa kieltä.

3.1.2020 13.40  Pekka Järvinen

Johannan kirjoituksessa on virhe myös siirtoviivemaksujen osalta. En ole koskaan puhunut 20-25 miljoonasta vaan 5-7 miljoonaa. Kokonaiskustannusten nousun ennusteeni Tampereen osalta oli tuo 20-25 milj. Valkeakosken osalta ei ole pelkoa sairaalan osalta, aina on olemassa vaihtoehto siirtyä yksityisen palveluntuottajan kanssa yhteistyöhön. Siihen ei edes Tampereen pormestarin saatikka apulaispormestari kynnet kykene. Pshp:n talousarvioesityksessä joka oli käsittelyssä ja jota ei hyväksytty ei ollut laskettu hoitajien palkkoihin minkäänlaisia korotuksia. Nyt viime päivien keskustelu osoittaa miten ainakin kansalaiset odottavat panostuksia hoitajien palkkoihin. Tätä olisikin tarpeen! Johannan on turha väittää ettei hän ja Jukka Männistö ole saaneet laskelmia mistä olisi selvinnyt totuus! Tämä muutos esitys jonka Tampereen viranhaltija sorvasi ei ole lainmukainen. Tuntuu aivan käsittämättömältä että kunnat kuvittelevat kävelevänsä lain ylitse?
Terveisin Pekka Järvinen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini