Päivähoidon tuntilaskutus käyttöön myös Tampereella

Sunnuntai 23.9.2012 - Johanna Loukaskorpi

Nokian kaupunki siirtynee päivähoidossa tuntiperusteiseen laskutukseen vuoden 2014 alusta. Monissa muissakin kunnissa muun muassa Hattulassa, Siilinjärvellä ja Oulussa on siirrytty tai ollaan siirtymässä päivähoidon tuntilaskutukseen. Myös peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd) on ehdottanut päivähoitoon tuntitaksoja. Tuntilaskutus vaatii tuekseen sähköisen seurannan, johon kirjataan lasten tulo- ja lähtöajat. Järjestelmä muistuttaa etäisesti monilla työpaikoilla käytössä olevaa työajan seurantaa tai koulujen sähköisiä reissuvihkoja. Järjestelmässä tieto lapsen päivähoidossa vietetyistä tunneista siirtyy suoraan päivähoidon laskutusohjelmaan. Tuntilaskutuksessa maksetaan vain todellisista tunneista. Se lyhentää lasten hoitoaikoja ja vähentää turhaa päivähoidon käyttöä. 

Tällä hetkellä päivähoitomaksu määräytyy paitsi perheen koon ja tulojen myös sen mukaan, onko lapsi hoidossa yli vai alle viisi tuntia päivässä. Nykyiset päivähoitomaksut eivät kannusta vanhempia lyhentämään työaikaansa kuuteen tuntiin tai palaamaan hoitovapaalta osa-aikatyöhön. Suomessa osa-aikatyötä on ollut perinteisesti vähän. Tuntiperusteinen laskutus kannustaa vanhempia siirtymään joustavammin työelämään, ja samalla se kannustaa pitämään lastaan päivähoidossa vain ne tarvittavat tunnit. 

Kuukausiperusteisen laskutuksen muuttuminen tuntiperusteiseksi palvelisi ennen kaikkea palvelun käyttäjiä eli vanhempia ja lapsia. Siirtyminen perinteisestä maksusta tuntiperusteiseen maksuun on myös kustannustehokkaampaa. Se poistaa turhaa päivähoidon käyttöä, lyhentää lasten hoitoaikoja, vähentää ylipitkiä hoitopäiviä ja tuo näin tilaa päiväkotiin useammille lapsille samoilla resursseilla. Esimerkiksi Nokialla uskotaan tuntilaskutuksen tiivistävän päiväkotien käyttöä noin sadan paikan verran. Tuntiperusteinen laskutus saattaa pienentää kunnan saamia hoitomaksuja, mutta sen avulla pystytään kohdentamaan päivähoidon resurssit oikein. Sähköisen seurannan avulla pystytään myös tarkasti seuraamaan, paljonko kullakin hetkellä on lapsia hoidossa. 

Jätin lokakuussa 2011 Tampereella valtuustoaloitteen lasten hoitoaikojen sähköisen seurannan aloittamisesta ja siirtymisestä vaiheittain päivähoidon tuntiperusteiseen laskutukseen. Aloitteeni käsiteltiin syyskuussa 2012 lasten ja nuorten lautakunnan kokouksessa. Aloitteen pohjalta  toteutettiin lasten läsnä- ja poissaolojen sähköinen seurantaprojekti. Projektin tulokset olivat osin onnistuneita ja saatuja tuloksia arvioidaan syksyn aikana. Seurantaprojektia ja kehittämistä on jatkettava, ja Tampereenkin tulee siirtyä tulevina vuosina tuntilaskutukseen. Se voidaan ottaa käyttöön pilotoiden se aluksi muutamissa päiväkodeissa. Samalla tavoin aloitteeni päivähoidon hoitotakuusta toteutettiin. Ensin se vuonna 2009 pilotoitiin muutamissa päiväkodeissa, ja seuraavana vuonna se otettiin kokonaan käyttöön. Tänä päivänä päivähoidon hoitotakuu on jo arkipäivää.

 

Kirjoitus on lähetetty Aamulehden mielipidesivuille 23.9.2012

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tuntilaskutus, päivähoito, tuntiperusteinen laskutus, sähköinen seuranta