Johannan päiväkirja: Valtuutetun vuosikatsastus 2013 (I osio tammi-kesäkuu)

31.12.2013

Rakas päiväkirja, sain ajatuksen valtuutetun vuosikatsastuksesta oikeastaan valtuuston puheenjohtaja Sanna Marinin loistavasta tilinpäätöksestä ja vasemmistoliiton vihtiläisen valtuutetun Sari Virran omasta mielenkiintoisesta inventaariosta, joten on siis aika katsastaa, mihin oma vuoteni on kulunut ja millaiset tunnelmat valtuustotyöstä ovat jääneet päällimmäisiksi. Mihin luottamustoimiin minut valittiin, miten olen niitä hoitanut, mihin olen ottanut vuoden aikana kantaa ja kuinka paljon olen kokoustanut?

Toisen kauden ensimmäisen valtuustovuoden isoja asioita ovat olleet pormestariohjelman hyväksyminen, kaupunkistrategian laatiminen, rantaväylän tunneli, ratikan eteenpäin meno ja vaikea työllisyys- ja taloustilanne, minkä johdosta lautakunnissa on jouduttu tekemään vaikeita päätöksiä.

Olen jakanut vuoden kahteen osioon. Ensimmäinen osuus käsittelee ensimmäistä puolta vuotta tammikuusta kesäkuuhun, koska muuten tekstistä tulisi kovin pitkä ja raskaslukuinen. Toinen osuus (ehkä jopa mielenkiitoisempi) julkaistaan vuoden alkupäivinä. Jotain tärkeätä on saattanut jäädä pois tekstistä ja jotain ylimääräistä saattaa olla tekstiin kulkeutunut. Ihmisen mieli kun on sellainen, että muistiin ei aina voi luottaa. Kalenterinikin on edelleen perinteinen opettajan kalenteripäiväkirja, jonka päivityksistä vastaan ainoastaan minä ja punakynä. Asiat on kerrottu omasta näkökulmastani. Jollain toisella voi olla toinen näkökulma, mutta kommentoida saa ja pitää. Olen kirjoittanut vuosikatsastukseen myös joitakin työn ja perheeni kannalta merkittäviä asioita. Toivon, että sinä blogin lukija kommentoit, pääsinkö vuosikatsastuksesta läpi vai pitääkö tehdä korjaustoimenpiteitä ja millaisia. Korjauksiin on onneksi kolme vuotta aikaa.

Tammikuu-maaliskuu

Toinen valtuustokausi alkoi paikkajaolla. Tavoittelin tosissani valtuustoryhmämme kaupunginhallituksen toista naisvarapaikkaa, mutta minulla ei ollut siihen ryhmän johdon tai kunnallisjärjestön puheenjohtajan luottamusta. Takanapäin pelattiin aikamoisia valtapelejä, joten näin jälkikäteen en sitä ihmettele. Silloin olin hämmentynyt ja suruissani. Olen usein avannut suuni silloin, kun olisi ilmeisesti pitänyt olla hiljaa, enkä ole suostunut pomoja nöyristelemään. Ilmeisesti olin toimintatavoillani suututtanut demareiden sisäpiirin. Kunnallisjärjestön edustajistossa kh-paikoista kuitenkin äänestettiin, ja se loi uskoa, että asioita on mahdollista myös demareiden sisällä muuttaa. Hävisin äänestyksen vain yhdellä äänellä. Toisaalta olin iloinen, että varavaltuutettu Heini Lehtokannas valittiin kh-varaedustajaksi, etten ollut lopulta kovin pettynyt valintoihin. Valtuutettu Tarja Jokisesta tuli minulle alkukevään aikana vielä läheisempi ystävä kuin ennen. Arvostukseni häntä kohtaan on koko tämän vuoden vain kasvanut.    

Minut valittiin lasten ja nuorten lautakuntaan, mikä oli toiseksi tärkein tavoitteeni luottamuspaikkojen suhteen. Lisäksi minulle tuli sivistys- ja elämänlaatupalveluiden lautakunnan varajäsenyys. Myöhemmin minut valittiin myös maakuntavaltuuston varajäseneksi. Olin ilmoittanut avoimesti, etten halua ylimääräisiä paikkoja, koska työn, perheen ja luottamustoimien yhteensovittaminen on melkoinen taitolaji ja vaatii joustoa kaikilta osapuolilta. Kokouksista näkee, että lautakuntatyö alkoi perehdytyskoulutuksilla ja valtuustotyössä painottui alkuvuodesta strategiatyö.

Alkuvuodesta tein myös valtuustoaloitteen lähiliikuntapaikoista. Valtuustotyön aikana olen huomannut, kuinka vähän merkitystä yksittäisten valtuutettujen aloitteilla on, joten loppuvuodesta en enää tehnyt aloitteita. Olen kokenut aloitteiden teon lähinnä virkamiesten työn lisäämiseksi ja valtuutetun ”oman hännän nostamiseksi”. Saman asian voi useimmiten hoitaa parilla puhelinsoitolla. Aloitteet ovat kalliita, eivätkä yleensä koskaan johda toimenpiteisiin. Ainakin tässä taloustilanteessa olisi järkevintä siirtyä kokonaan ryhmäaloitteisiin.  Sosialidemokraattien, vasemmistoliiton ja perussuomalaisten sekä muutamien muiden tekemään helmikuussa jätettyyn tunnelialoitteeseen laitoin allekirjoitukseni. Palaan aloitteeseen toisessa osiossa. Siinä käsittelen hektistä ja tunteita herättävää tunnelisyksyä.

Äidinkielen opettajan työssäni alkuvuoden merkittävimpiä asioita olivat luokkani arviointikeskustelut, jotka työllistivät tammi- ja helmikuussa. Muuten työt sujuivat omalla painollaan. Opettajien määräaikaisuudet ja ketjuttaminen puhuttivat edelleen. Minulta pyydettiin haastattelua asiasta Olivian helmikuun numeroon. Juttu ilmestyi otsikolla Ajattelin, ettei minua saa kohdella näin. Maaliskuussa keskimmäinen poikani täytti 12 vuotta. Hiihtoloman vietimme Lapissa Levillä. Alkuvuonna mummoni sairastui vakavasti  ja luulin jo menettäväni hänet. Hän kuitenkin parani ja voi nykyään melko hyvin. Hän on jopa alkanut neuloa, vaikka ei enää alkukevään 2013 jälkeen kotiin pääsytkään, vaan siirtyi laitoshoitoon.   

Kokoukset:

21.1. Valtuuston kokous

22.1—23.1 Valtuuston koulutus Aulangolla

24.1 Teatterikesän hallitus

24.1 Sivistys- ja elämänlaatupalveluiden kokous

28.1 Valtuuston kokous

11.2 Valtuuston strategiaseminaari

13.2 Lasten ja nuorten lautakunnan perehdytyskoulutus

18.2 Valtuuston kokous

21.2 Sivistys- ja elämänlaatupalveluiden perehdytyskoulutus, lasten ja nuorten lautakunnan kokous

11.3 Valtuuston strategiaseminaari

14.3 Lasten ja nuorten lautakunnan kokous

18.3 Valtuuston kokous

19.3 Kalevan lukion johtokunnan kokous, Sorin sirkuksen hallituksen kokous

20.3 Teatterikesän hallituksen kokous

Julkaistuja kirjoituksia:

Pormestariohjelma lupaa päivähoidon tuntilaskutuksen myös Tampereelle (Mielipidekirjoitus Aamulehti 21.1)

Lähiliikuntapaikat kannustavat lapsia liikkumaan omaehtoisesti (TULokulmia kolumni Tulaviisi 10.2)

Rotvallin reunalta pyöräilykauteen (TULokulmia kolumni Tulaviisi 18.3)

Huhtikuu-kesäkuu

Alkukeväällä kaupungin yhtiöiden hallituspaikoista oli kiivasta vääntöä. Halusin itse perehtyä työllistymiseen ja minut valittiinkin kaupungin sosiaalisen yrityksen Sarkan hallitukseen. Kirjoitin hallituspaikkojen jaosta myös kolumnin Pirkanmaan päivään. Se nostatti myrskyn eräiden kh-jäsenten vesilasissa.  Kirjoitin ja kritisoin sitä, että sosialidemokraatit eivät ole etulinjassa vaatimassa hyvää hallintotapaa. Esitin kirjoituksessani toiveen, että tytäryhtiöiden hallituksiin tulee saada tulevaisuudessa lisää asiantuntijoita, jota isojen yhtiöiden ja hallitusten talous ja johtaminen vaativat, eikä niitä tule käyttää puolueiden palkitsemisjärjestelminä. Sain paljon kiitosta tekstistäni niin omilta kuin ulkopuolisilta. Tosin osa omista oli taas kitkeriä. Kuulinpa myös kyselyjä, että miksi kirjoitus oli Pirkanmaan päivässä julkaistu. Sitä hämmästelin suuresti. Ihmettelin, että avoin keskustelu yritetään hiljentää tai sitä ei saa käydä. Onneksi valtuuston puheenjohtaja on jatkuvasti puhunut avoimuuden puolesta.

Valtuustossa sekä työllisyystilanne että säästöt puhuttivat. Olen ollut neljä vuotta valtuutettu, emmekä ole sinä aikana muuta tehneet kuin säästäneet. Leikkauslistoja toisensa perään. Joskus isompia, joskus pienempiä. Lukiosäästöt ottivat opettajana taas koville, vaikka tänä vuonna säästöt olivatkin pienempiä kuin aiemmin. Siitä kiitos apulaispormestari Olli-Poika Parviaiselle. Myös lastensuojelutilanne puhuttaa vuodesta toiseen.

Muistaakseni lähdin keväällä useasti valtuuston kokouksesta ennen sen loppumista pois, koska seuraavana aamuna oli aikainen ja pitkä työpäivä. En ole tuntenut varavaltuutetun kutsumisesta syyllisyyttä. Työssäkäyvän perheen äidin täytyy välissä osata myös joustaa ja yömyöhään kestävissä kokouksissa ei lopulta usein edes päätetä mitään, vaan puhutaan asiaa, joka unohtuu jo seuraavana päivänä. Aion edelleen käyttää varavaltuutettua pitkissä ja venyvissä kokouksissa. Toivon, että äänestäjät ymmärtävät.

Lautakuntatyön olen kokenut tänä vuonna erittäin motivoivaksi ja kiinnostavaksi. Tunnen, että olen oikeassa lautakunnassa. Asiat ovat mielenkiintoisia, lautakunnassa on hyvä lasten ja nuorten puolella oleva henki, monen eri alan asiantuntijoita ja ammattilaisia sekä lautakunnan johdossa on riittävää asiantuntemusta. Leena Kostiainen on mielestäni apulaispormestarina onnistunut erinomaisesti. Hän vetää lautakuntaa hyvällä sykkeellä. Lisäksi lautakunnan tilaajapäällikkö Taru Kuosmanen on huippuammattilainen. On innostavaa työskennellä heidän kanssaan. Myös lanulan muu virkamiehistö on kokenutta ja osaavaa. Erityisesti haluan kiittää lautakunnan varapuheenjohtajaa Ulla-Leena Alppia, jonka asiantuntevuus lastensuojelun alueelta on syvällistä ja moninaista. Ulla-Leena on myös erittäin lämmin ja kannustava ihminen. On ollut todellinen ilo tutustua häneen. Arvostan häntä suuresti.    

Omassa elämässäni merkittäviä tapahtumia oli 12.4 opinto-ohjaajan pääsykoe, johon osallistuin. Myöhemmin selvisi, että pääsin pääsykokeesta läpi, mutta kesäkuun toisessa osiossa sitten tie torppasi. Se oli minulle kova pala. Olin haaveillut uravaihdosta pidemmän aikaa. Äidinkielen työssä yhdeksännen luokan valtakunnalliset kokeet sekä päättötyöt työllistivät. Mukava hetki oli leirikoulu 9B-luokan kanssa toukokuun lopussa Powerparkiin.  Kyyneleet tulivat, kun sain eräältä vanhemmalta viestin leirikoulun jälkeen siitä, kuinka tärkeä kahden päivän matka oli luokalle ollut ja kiitoksen siitä, että olin lähtenyt valvojaksi.  Nuorin lapseni täytti huhtikuussa kuusi vuotta ja vanhin toukokuussa 15. Mursin käteni toukokuun lopussa ja sain kipsin viideksi viikoksi. Opettaja tosin ei voi olla sairaslomalla kesäkuussa, joten sairauslomani kutistui muutamaan päivää toukokuun viimeisellä viikolla. Kesäkuun viimeisestä valtuuston kokouksesta olin käden takia poissa – joskus myös valtuutetulla on oikeus sairastaa. Vanhimman lapsen rippijuhlia vietettiin kesäkuun lopussa. Niistä jäi lämpimät muistot. Vieraat viihtyivät ja juhlat onnistuivat.  

Kokoukset:

15.4 Valtuuston kokous

22.4 Valtuuston strategiaseminaari

25.4 Teatterikesän hallitus

26.4 Lasten ja nuorten lautakunnan kokous

16.5 Lasten ja nuorten lautakunnan kokous

27.5 Valtuuston kokous

13.6 Lasten ja nuorten lautakunta

Sarkan hallituksen kokous (pvm kadonnut)

Julkaistuja kirjoituksia:

Vastuullisuuden on lähdettävä itsestä (kolumni Pirkanmaan päivä 3.5.)

26.02.2019Hyvinvointi tarvitsee oppivelvollisuuden laajentamisen ja maksuttoman toisen asteen (osa 2)
20.04.2018PUHE: Pirkanmaan epilepsiayhdistys ry
02.10.2017Puhe valtuustossa: Hatanpään sairaalan yhdistyminen Taysiin
24.05.2017TIEDOTE: RTY on asettanut Loukaskorven SDP:n apulaispormestariehdokkaaksi
10.04.2017342 x KIITOS
08.04.2017Uusin mielipidekirjoitus Kirjoituksissa
02.04.2017Vaalipeli ja vaalikonevastaukset julkaistu
28.03.2017Ennakkoilmoitus vaalirahoituksestani ja erittely vaalibudjetistani
20.03.2017Puhe valtuustossa opettajien työhyvinvoinnista ja Helmi-lomakkeista
19.03.2017Mielipidekirjoitus Aamulehdessä ja uusia suositustekstejä
20.02.2017Puhe valtuustossa: Kokouspalkkioiden nostosta
20.02.2017Puhe valtuustossa: ammatillisen koulutuksen leikkauksista
14.11.2016Talousarviopuhe 2017: Puhe koulujen ryhmistä ja eriarvoistumisesta
14.11.2016Talousarviopuhe 2017: Puhe subjektiivisesta päivähoidosta
16.11.2015Puhe: Subjektiivista päivähoito-oikeutta ei saa rajata
19.10.2015Puhe lapsiperheköyhyydestä valtuustossa
20.04.2015Lämmin kiitokseni!
15.04.2015Parempi myöhään kuin ei milloinkaan - uusia kuvia
08.04.2015KOLUMNI: Pidetään huolta pallosta
27.03.2015Vierailija AL: Mihin kaupunki vei sananvapauden?
26.03.2015Mielipidekirjoitus: Draamakasvatusta lisää peruskouluun
10.03.2015Johannan päiväkirja: Lukiokurimus jatkuu ja epävarmuus toisella asteella lisääntyy (42 päivää vaaleihin)
11.02.2015Johannan päiväkirja: Koulushoppailua suurempi ongelma on kuntien väliset erot opetuksessa (67 päivää vaaleihin)
09.02.2015Johannan päiväkirja: Osa päättäjistä puhuu kirjojen puolesta (69 päivää vaaleihin)
04.02.2015Kolumni: Lukemattomia lukemattomia poikia (ja tyttöjäkin)
23.01.2015Johannan päiväkirja: Kun epätyypillisestä työsuhteesta tuli tyypillistä (86 päivää vaaleihin)
13.01.2015Johannan päiväkirja: Lastensuojelun tila on kansallinen häpeäpilkkumme (96 päivää vaaleihin)
10.01.2015Johannan päiväkirja: Talouselämä-lehden Pirkanmaan vaaliennuste ei ole uskottava (99 päivää vaaleihin)
09.01.2015Valtuustokysely: Tampereen lastensuojelun tilanteesta
05.01.2015Johannan päiväkirja: Poliitikko tarvitsee elämän (105 päivää vaaleihin)
15.12.2014Puhe valtuustossa: Tyttöjen ja poikien yhteiset liikuntatunnit
17.11.2014Puhe: Pirkanmaan kirjoituskilpailu on säilytettävä
17.11.2014Talousarviopuheeni 2015
16.11.2014Mielipidekirjoitus: Kouluruoka tarvitsee arvostusta ja euroja
31.10.2014Johannan päiväkirja: Luokkaretki aikuissosiaalityön maailmaan
29.10.2014Johannan päiväkirja: Valtuusto säästi Väinö Linnan rahaston
20.10.2014Valtuustoaloite: Taidepedagogeista varhaiskasvatuksessa
20.10.2014Valtuustopuhe: Väinö Linnan säätiön rahasto
20.10.2014Valtuustopuhe: Lastensuojelun tilanteesta
15.09.2014Valtuustopuhe: Delfiinipuhe Juhana Suoniemen aloitteeseen
05.09.2014Johannan päiväkirja: Maan eri kolkkien lukiolaiset eriarvoisessa asemassa - osassa kuntia vaaditaan läppärit, toisissa taas ei
28.08.2014Mielipidekirjoitus: Lasten ja nuorten lukuinto on Suomessa kadonnut
27.08.2014Vuonna 2014 luettuja kirjoja
16.06.2014Ryhmäpuheenvuoroni Ratikkavaltuustossa
10.04.2014Puhe: Hämeenlinnan yhteiskoulun Hätilän kirjaston valinta Vuoden koulukirjastoksi
26.03.2014Johannan päiväkirja: Paljon porua suvivirrestä
02.03.2014Mielipidekirjoitus: Hyvä lukutaito on eväs menestymisen repussa
23.01.2014Johannan päiväkirja: Hatanpään lukiota ei tule lakkauttaa
31.12.2013Johannan päiväkirja: Valtuutetun vuosikatsastus 2013 (I osio tammi-kesäkuu)
10.12.2013VASTINE: Työllisyys ei ole sidottu kuntarajoihin
06.12.2013PUHE: Hämeenlinnan Yhteiskoulun itsenäisyysjuhlassa 5.12.2013
29.11.2013Johannan päiväkirja: Mistä on pienet tytöt ja pojat tehty - antibiootista, kortisonista vai astmapiipuista?
11.11.2013Puhe valtuustossa ratikkareitistä
15.09.2013Johannan päiväkirja: Tunnelikeskustelulle piste.
05.09.2013Pirkanmaan Päivän uutinen: Johanna Loukaskorpi huolissaan päiväkotien ja koulujen sisäilmasta
06.08.2013Mielipidekirjoitus: Kaikki demarit eivät vastusta tunnelin rakentamista
28.07.2013Mielipidekirjoitus: Henkilökohtainen työvoimapalvelu on tarpeen
24.07.2013KOLUMNI: TULokulmia - Liikuntaharrastusten kallistuminen on iso uhka hyvinvoinnille
18.07.2013Johannan päiväkirja: Tunnelin ja työn puolesta - syteen tai saveen
16.06.2013YÖPÖYDÄLLÄ: Dekkareiden ystävä Roivainen arvostaa sosialidemokratian korkealle
03.05.2013KOLUMNI: Vastuullisuuden on lähdettävä itsestä
26.04.2013Johannan päiväkirja: Vähän taseesta ja enemmän hallituspaikoista
18.03.2013KOLUMNI: TULokulmia - Rotvallin reunalta pyöräilykauteen
18.02.2013Puhe valtuustossa: Pormestariohjelmassa kehitetään
17.02.2013YÖPÖYDÄLLÄ: Tampereen tutkimusmatkailija saa nyt tunnustaa väriä
10.02.2013KOLUMNI: TULokulmia - Lähiliikuntapaikat kannustavat lapsia liikkumaan omaehtoisesti
09.02.2013ARVOSTELU: Rowling - politiikan ja ihmismielen syövereissä
09.02.2013Lue haastatteluni Pirkanmaan päivässä.
28.01.2013Puhe valtuustossa: Liikunta- ja kulttuuriohjelma 2013-2020
21.01.2013Mielipidekirjoitus: Pormestariohjelma lupaa päivähoidon tuntilaskutuksen myös Tampereelle
29.11.2012Mielipidekirjoitus AL: Koulutilojen vuokria alennettava
19.11.2012Johannan päiväkirja: Miten säästöt näkyvät Tampereen lukiossa?
25.10.2012Lue kannanottoni kirjastojen maksuttomuudesta
16.10.2012Vaalikisa: bongaa minut pysäkiltä ja pilarista
05.10.2012Johannan päiväkirja: Määräaikaisuudelle on oltava perusteet
01.10.2012Lue haastatteluni Pirkanmaan päivässä
23.09.2012Päivähoidon tuntilaskutus käyttöön myös Tampereella
09.09.2012Uusia blogikirjoituksia
01.09.2012Johannasta sanottua: Loukaskorpi on vahva vaikuttaja
20.08.2012Puhe valtuustossa: Päiväkotien ja koulujen sisäilmaongelmat
20.08.2012Puhe valtuustossa: Hyvinvoinnin tila -raportti
07.08.2012Valtuustoaloitteet ja etusivu päivitetty
07.08.2012Mielipidekirjoitus AL:ssä 7.8.2012
06.08.2012Uusia kuvia ja kampanjointia
18.06.2012Puhe valtuustossa lukiosäästöistä
28.11.2011Johannan päiväkirja: Kansanliike lähikirjastojen puolesta
21.11.2011Talousarviopuhe 2012
13.11.2011Johannan päiväkirja: "Äitiys muuttaa naisen demariksi ja isyys miehen perussuomalaiseksi"
07.11.2011Kestävän kehityksen raportista sanottua
10.10.2011Vastaus valtuustoaloitteeseeni annettuun vastaukseen
23.05.2011Valintamme ei tällä kertaa kohdistunut sinuun
19.02.2011Totuus persu-populismista
07.02.2011Vaalipäällikön arkea -blogi
07.02.2011Sdp:n valtuustoryhmän aloite päiväkoti- ja kouluruokailun rahoituksen lisäämiseksi ja aterioiden laadun kehittämiseksi
24.11.2010Aloite graffitiaidasta
15.11.2010Erityistukea lähiöiden kouluille
15.11.2010Mitä budjetti lupaa lapsiperheille?
15.10.2010Huostaanotettuja vauvoja ja koulunkäyntiavustajien puutetta
06.10.2010Sidonnaisuuksista ja kokouspalkkioista
28.09.2010Ottaa kantaa vastaamattomuuteen ja kantaa ottamattomuuteen

Näytä lisää »