Vaalipäällikön arkea -blogi

07.02.2011

Vaalipäällikön arkea (viikko 1): tilapäivityksiä, nenäverenvuotoa ja palaneita minuuttipihvejä 

"Äiti sun piti antaa mulle ruokaa!" Selitäpä siinä yhdeksänvuotiaalle, joka odottaa ruokaa, että äiti unohti minuuttipihvit hellalle, kun innostui päivittämään facebookiin luomiaan Hanna Tainio eduskuntaan -ryhmän sivuja. Se päivitys nyt jäi muutenkin kesken, kun yhtäkkiä alkoi näppäimistölle valua punaisia veripisaroita. Hannan vaalityössä on nyt sitten tämän vuoden puolella virallisesti vuodatettu verta. Hiki ja kyyneleetkin taitavat huhtikuuta kohden valua.  

Tässä blogissa kirjoitan tamperelaisen kaupunginvaltuutetun ja kaupunginhallituksen jäsenen, lääketieteen tohtori Hanna Tainion matkasta kohti eduskuntaa. Tämä ei ole mikään virallinen vaalisivusto, vaan lähinnä kertomus siitä, miten Hannan vaalityö edistyy ja miten ensikertalainen vaalipäällikkönä eli minä selviydyn tästä haastavasta ja moninaisesta urakasta. Ja miten ylipäätään voi yhdistää kolmen lapsen äitiyden, kaupunginvaltuutetun kokoustäyteisen elämän, opettajan ja opettajankouluttajan työn ja eduskuntavaalikampanjan vetovastuun. Tätä kirjoittaessa kainaloni jo hikeentyivät. Mutta vielä en itke. Näillä blogisivuilla lähinnä kertoilen omia huomioitani, kommelluksia matkan varrelta ja tavallisen perheenäidin elämää eduskuntavaalien lähestyessä.

Minulta on kyselty, milloin Hannan kampanja starttaa ja kun kerron, että eduskuntavaalikampanja on ollut käynnissä jo noin vuoden ajan, se on monille tutuille tullut yllätyksenä. Hanna ilmoitti virallisesti tiedotteessaan lähtevänsä eduskuntavaaliehdokkaasi 15.2.2010. Muutamia viikkoa ennen sitä, Hanna oli pyytänyt minua vaalipäällikökseen. Mietin asiaa yön yli, sillä työn määrä tuntui hurjalta. Viime vuoden aikana olemme kuitenkin onnistuneet keräämään vahvan tukiryhmän, joka on jo pormestarikampanjan perua. Varsinainen kampanja starttaa tämän vuoden alussa ja kiihtyy huhtikuuta kohti mentäessä.

Tampereen kauppakamari, Pirkanmaan Yrittäjät, Pirkanmaan liitto ja Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredea ovat avanneet kiinnostavan kampanjan, jossa pyritään saamaan seuraavaan hallitukseen Pirkanmaalta ministeri. Tavoitteeksi toimijat ovat asettaneet, että Pirkanmaalta pitää saada seuraavaan hallitukseen ministeri tai kaksi. Toimijoiden aloitteen tarkoituksena on herättää keskustelua aiheesta sitoutumatta puoluepoliittisesti ja luoda asialle painetta niin alueellisesti kuin valtakunnallisestikin. Tämän päivän Aamulehtikin innostuu arvioimaan näkökulmassaan, keissä pirkanmaalaisissa vaikuttajissa olisi ministeriainesta. Vaalipäällikköä lämmitti tietysti Aamulehden arvio Hannan mahdollisuuksista. Mukavaa olla Aamulehden kanssa samaa mieltä siitä, että Hanna ensikertalaisena kiilaa ohi monta vaalikautta istuneista kansanedustajista ja siitä, että Hannan näytöt kaupunki- ja maakuntatasolta ja sosiaali- ja terveyspolitiikasta ovat enemmän kuin riittävät. Mutta toppuuttelen kuitenkin ministerihaikailuja. Niin kuin Aamulehtikin toteaa, ensin on tultava valituksi eduskuntaan. Taitaapa aika moni minuuttipihvi sitä ennen vielä palaa karrelle.  

Vaalipäällikön arkea (viikko kaksi): Sloganeita, vaalirahoja ja -blogeja

Viikko kaksi ja eikä mitään raportoitavaa vaalipäällikön arkea -blogiin. Helsingin Sanomissa oli tänään juttu tyylibloggaajista, jotka työkseen bloggaavat eri lehdissä ja saavat siitä vielä palkkaa. Onneksi minulle ei makseta bloggaamisesta, joten sisällöntuotannolle ei voi asettaa suuria kirjallisia ja/tai poliittisia tavoitteita.

Yksi tavoite tietysti on tälläkin viikolla pidetty tiukasti tähtäimessä ja se on avustaa eduskuntavaaliehdokas Hanna Tainiota kampanjan suunnittelussa ja vaalien käytännön järjestelyissä. Tiistaina meillä olikin Hannan luona markkinointityöryhmän palaveri, jossa täsmennettiin markkinointikuvioita ja markkinointisuunnitelmaa. Se on tässä matkan varrella käynyt selväksi, että vaalit maksavat. Kampanjabudjetit pyörivät useissa tuhansissa euroissa. Keskimäärin kansanedustajat käyttävät kampanjoihinsa 25 000 euroa. Ensikertalainen joutuu laittamaan euroja vähintään saman verran kuin tunnetut kansanedustajat. Hanna maksanee suurimman osan vaalibudjetistaan itse, osa tulee lahjoituksina ja osa on saatu järjestämällä ja myymällä toisen ehdokkaan kanssa koko näytöksen liput teatteriesitys Fanny ja Aleksanderiin marraskuussa. Käsi käy omassa taskussa myös  aika monella muulla ehdokkaalla, mikä ilmeni Aamulehden tekemästä kyselystä kansanedustajille. Olisikohan jo kampanjakaton aika? Sen perään kyseli Aamulehdessä Jukka Gustafssonkin.

Lähteen Jussikin kyseli omassa vaaleja seuraavassa blogissaan ehdokkaiden sloganeita. Hannan slogan, Takuulla terveempää politiikkaa, on mielestäni erittäin onnistunut. Jään kiinnostuneena odottamaan muiden sloganeita. Viime viikon blogikommentissa eräs kommentoija totesi, että helppohan se on vaalityötä tehdä, kun siitä maksetaan. No ei makseta, paitsi ainakin Oras Tynkkysen vaalipäällikölle. Oras nimittäin etsii työnvälityssivustolla vaalipäällikköä. Palkka 500 euroa. Jos kiinnostuit, kannattaa hakea. Vaalityö on mielenkiintoista ja innostavaa. Suosittelen!

Kansanedustajat muuten jäävät vaalilomalle – palkalliselle sellaiselle. Muut ehdokkaat  tekevät vaalityötä vuorotteluvapaalla, virkavapaalla, oman työn ohessa tai pitävät kesälomansa huhtikuussa. Oikeudenmukaista ja tasa-arvoistako? Tiedän muuten yhden ehdokkaan joka jää sopivasti äitiyslomalle. Toivotan onnea. Toivottavasti vauva antaa äidin levätä. Ainakin vaalimainoksia on mukava vaunulenkeillä postiluukuttaa.

Ps. Hanna muuten jää virkavapaalle Taysista noin kuukausi ennen vaaleja.

Vaalipäällikön arkea (viikko 3): Puhetta Pirkanmaasta ja huippuvaikuttajista

Leivoin lese-porkkanasämpylätaikinan ja sen kohotessa on hyvä jälleen pohtia eduskuntavaaleja ja raportoida vaalityön etenemisestä. Tällä kertaa ajattelin keskittyä Pirkanmaahan, sillä eduskuntavaaleissa ei riitä, vaikka olisi kuinka tunnettu Tampereella. On oltava tuttu koko Pirkanmaalla. Siinä onkin ehdokkailla kiertämistä ja tutustumista.

Hanna Tainio aloitti oman Pirkanmaa-kiertueensa jo viime vuonna. Ehdokas on ahkerasti viikonloppu viikonlopulta kiertänyt Pirkanmaata erilaisissa tilaisuuksissa. Osa on ollut demareiden omia toritapahtumia ja osa ei-poliittisia tapahtumia. Esimerkiksi Ruovedellä Hanna oli puhumassa itsenäisyyspäiväjuhlassa, Parkanossa ja Ikaalisissa hän on käynyt luennoimassa erilaisissa eläkeläisten tapahtumissa ja Hämeenkyrössä Hanna tutustui terveyskeskukseen kunnanjohtaja Kari Häkämiehen vieraana. Vai pitäisikö sanoa ex-kunnanjohtajan?

Kari Häkäniemen ero kunnanjohtajan pallilta ja Riitta Varpen lähtö ely-keskuksesta ovat muutenkin puhuttaneet viime viikolla Pirkanmaata. Aamulehti kysyi 20.1 Pirkanmaan tunnetuilta poliitikoilta, mikä työntää kykyjä pois Pirkanmaalta ja huippuvaikuttajia maakunnasta. Hannaakin haastateltiin. Onhan hän maakuntavaltuuston puheenjohtaja. Hannan mukaan: ”Pirkanmaan vetovoima ei ole itsestäänselvyys. Meidän (pirkanmaalaisten) on tehtävä työtä, että jatkossakin saamme tänne tulevaisuuden tekijöitä.”

Mutta yhtä tärkeätä on taata, että Pirkanmaalta on huippuosaajia Helsingissä ja eduskunnassa. Valtio-opin dosentti Pertti Timonen osoittaa syyttävää sormea myös äänestäjiin. Pirkanmaan äänestäjien on kiinnitettävä huomiota ehdokkaansa ministerikelpoisuuteen. Kuka tahansa ei kelpaa ministeriksi. Onneksi oma ehdokkaani on ministerikelpoinen ja huippuasiantuntija ainakin kunta-, sosiaali- ja terveysministerin pallille.

Mutta ei sen enempää pohdintaa huippuvaikuttajista ja Pirkanmaasta, muuten lesesämpylätaikinani kohoaa kuin vaalikuume. Vaaleihin on enää 84 päivää aikaa.

 

26.02.2019Hyvinvointi tarvitsee oppivelvollisuuden laajentamisen ja maksuttoman toisen asteen (osa 2)
20.04.2018PUHE: Pirkanmaan epilepsiayhdistys ry
02.10.2017Puhe valtuustossa: Hatanpään sairaalan yhdistyminen Taysiin
24.05.2017TIEDOTE: RTY on asettanut Loukaskorven SDP:n apulaispormestariehdokkaaksi
10.04.2017342 x KIITOS
08.04.2017Uusin mielipidekirjoitus Kirjoituksissa
02.04.2017Vaalipeli ja vaalikonevastaukset julkaistu
28.03.2017Ennakkoilmoitus vaalirahoituksestani ja erittely vaalibudjetistani
20.03.2017Puhe valtuustossa opettajien työhyvinvoinnista ja Helmi-lomakkeista
19.03.2017Mielipidekirjoitus Aamulehdessä ja uusia suositustekstejä
20.02.2017Puhe valtuustossa: Kokouspalkkioiden nostosta
20.02.2017Puhe valtuustossa: ammatillisen koulutuksen leikkauksista
14.11.2016Talousarviopuhe 2017: Puhe koulujen ryhmistä ja eriarvoistumisesta
14.11.2016Talousarviopuhe 2017: Puhe subjektiivisesta päivähoidosta
16.11.2015Puhe: Subjektiivista päivähoito-oikeutta ei saa rajata
19.10.2015Puhe lapsiperheköyhyydestä valtuustossa
20.04.2015Lämmin kiitokseni!
15.04.2015Parempi myöhään kuin ei milloinkaan - uusia kuvia
08.04.2015KOLUMNI: Pidetään huolta pallosta
27.03.2015Vierailija AL: Mihin kaupunki vei sananvapauden?
26.03.2015Mielipidekirjoitus: Draamakasvatusta lisää peruskouluun
10.03.2015Johannan päiväkirja: Lukiokurimus jatkuu ja epävarmuus toisella asteella lisääntyy (42 päivää vaaleihin)
11.02.2015Johannan päiväkirja: Koulushoppailua suurempi ongelma on kuntien väliset erot opetuksessa (67 päivää vaaleihin)
09.02.2015Johannan päiväkirja: Osa päättäjistä puhuu kirjojen puolesta (69 päivää vaaleihin)
04.02.2015Kolumni: Lukemattomia lukemattomia poikia (ja tyttöjäkin)
23.01.2015Johannan päiväkirja: Kun epätyypillisestä työsuhteesta tuli tyypillistä (86 päivää vaaleihin)
13.01.2015Johannan päiväkirja: Lastensuojelun tila on kansallinen häpeäpilkkumme (96 päivää vaaleihin)
10.01.2015Johannan päiväkirja: Talouselämä-lehden Pirkanmaan vaaliennuste ei ole uskottava (99 päivää vaaleihin)
09.01.2015Valtuustokysely: Tampereen lastensuojelun tilanteesta
05.01.2015Johannan päiväkirja: Poliitikko tarvitsee elämän (105 päivää vaaleihin)
15.12.2014Puhe valtuustossa: Tyttöjen ja poikien yhteiset liikuntatunnit
17.11.2014Puhe: Pirkanmaan kirjoituskilpailu on säilytettävä
17.11.2014Talousarviopuheeni 2015
16.11.2014Mielipidekirjoitus: Kouluruoka tarvitsee arvostusta ja euroja
31.10.2014Johannan päiväkirja: Luokkaretki aikuissosiaalityön maailmaan
29.10.2014Johannan päiväkirja: Valtuusto säästi Väinö Linnan rahaston
20.10.2014Valtuustoaloite: Taidepedagogeista varhaiskasvatuksessa
20.10.2014Valtuustopuhe: Väinö Linnan säätiön rahasto
20.10.2014Valtuustopuhe: Lastensuojelun tilanteesta
15.09.2014Valtuustopuhe: Delfiinipuhe Juhana Suoniemen aloitteeseen
05.09.2014Johannan päiväkirja: Maan eri kolkkien lukiolaiset eriarvoisessa asemassa - osassa kuntia vaaditaan läppärit, toisissa taas ei
28.08.2014Mielipidekirjoitus: Lasten ja nuorten lukuinto on Suomessa kadonnut
27.08.2014Vuonna 2014 luettuja kirjoja
16.06.2014Ryhmäpuheenvuoroni Ratikkavaltuustossa
10.04.2014Puhe: Hämeenlinnan yhteiskoulun Hätilän kirjaston valinta Vuoden koulukirjastoksi
26.03.2014Johannan päiväkirja: Paljon porua suvivirrestä
02.03.2014Mielipidekirjoitus: Hyvä lukutaito on eväs menestymisen repussa
23.01.2014Johannan päiväkirja: Hatanpään lukiota ei tule lakkauttaa
31.12.2013Johannan päiväkirja: Valtuutetun vuosikatsastus 2013 (I osio tammi-kesäkuu)
10.12.2013VASTINE: Työllisyys ei ole sidottu kuntarajoihin
06.12.2013PUHE: Hämeenlinnan Yhteiskoulun itsenäisyysjuhlassa 5.12.2013
29.11.2013Johannan päiväkirja: Mistä on pienet tytöt ja pojat tehty - antibiootista, kortisonista vai astmapiipuista?
11.11.2013Puhe valtuustossa ratikkareitistä
15.09.2013Johannan päiväkirja: Tunnelikeskustelulle piste.
05.09.2013Pirkanmaan Päivän uutinen: Johanna Loukaskorpi huolissaan päiväkotien ja koulujen sisäilmasta
06.08.2013Mielipidekirjoitus: Kaikki demarit eivät vastusta tunnelin rakentamista
28.07.2013Mielipidekirjoitus: Henkilökohtainen työvoimapalvelu on tarpeen
24.07.2013KOLUMNI: TULokulmia - Liikuntaharrastusten kallistuminen on iso uhka hyvinvoinnille
18.07.2013Johannan päiväkirja: Tunnelin ja työn puolesta - syteen tai saveen
16.06.2013YÖPÖYDÄLLÄ: Dekkareiden ystävä Roivainen arvostaa sosialidemokratian korkealle
03.05.2013KOLUMNI: Vastuullisuuden on lähdettävä itsestä
26.04.2013Johannan päiväkirja: Vähän taseesta ja enemmän hallituspaikoista
18.03.2013KOLUMNI: TULokulmia - Rotvallin reunalta pyöräilykauteen
18.02.2013Puhe valtuustossa: Pormestariohjelmassa kehitetään
17.02.2013YÖPÖYDÄLLÄ: Tampereen tutkimusmatkailija saa nyt tunnustaa väriä
10.02.2013KOLUMNI: TULokulmia - Lähiliikuntapaikat kannustavat lapsia liikkumaan omaehtoisesti
09.02.2013ARVOSTELU: Rowling - politiikan ja ihmismielen syövereissä
09.02.2013Lue haastatteluni Pirkanmaan päivässä.
28.01.2013Puhe valtuustossa: Liikunta- ja kulttuuriohjelma 2013-2020
21.01.2013Mielipidekirjoitus: Pormestariohjelma lupaa päivähoidon tuntilaskutuksen myös Tampereelle
29.11.2012Mielipidekirjoitus AL: Koulutilojen vuokria alennettava
19.11.2012Johannan päiväkirja: Miten säästöt näkyvät Tampereen lukiossa?
25.10.2012Lue kannanottoni kirjastojen maksuttomuudesta
16.10.2012Vaalikisa: bongaa minut pysäkiltä ja pilarista
05.10.2012Johannan päiväkirja: Määräaikaisuudelle on oltava perusteet
01.10.2012Lue haastatteluni Pirkanmaan päivässä
23.09.2012Päivähoidon tuntilaskutus käyttöön myös Tampereella
09.09.2012Uusia blogikirjoituksia
01.09.2012Johannasta sanottua: Loukaskorpi on vahva vaikuttaja
20.08.2012Puhe valtuustossa: Päiväkotien ja koulujen sisäilmaongelmat
20.08.2012Puhe valtuustossa: Hyvinvoinnin tila -raportti
07.08.2012Valtuustoaloitteet ja etusivu päivitetty
07.08.2012Mielipidekirjoitus AL:ssä 7.8.2012
06.08.2012Uusia kuvia ja kampanjointia
18.06.2012Puhe valtuustossa lukiosäästöistä
28.11.2011Johannan päiväkirja: Kansanliike lähikirjastojen puolesta
21.11.2011Talousarviopuhe 2012
13.11.2011Johannan päiväkirja: "Äitiys muuttaa naisen demariksi ja isyys miehen perussuomalaiseksi"
07.11.2011Kestävän kehityksen raportista sanottua
10.10.2011Vastaus valtuustoaloitteeseeni annettuun vastaukseen
23.05.2011Valintamme ei tällä kertaa kohdistunut sinuun
19.02.2011Totuus persu-populismista
07.02.2011Vaalipäällikön arkea -blogi
07.02.2011Sdp:n valtuustoryhmän aloite päiväkoti- ja kouluruokailun rahoituksen lisäämiseksi ja aterioiden laadun kehittämiseksi
24.11.2010Aloite graffitiaidasta
15.11.2010Erityistukea lähiöiden kouluille
15.11.2010Mitä budjetti lupaa lapsiperheille?
15.10.2010Huostaanotettuja vauvoja ja koulunkäyntiavustajien puutetta
06.10.2010Sidonnaisuuksista ja kokouspalkkioista
28.09.2010Ottaa kantaa vastaamattomuuteen ja kantaa ottamattomuuteen

Näytä lisää »