Ryhmäpuheenvuoroni Ratikkavaltuustossa

16.06.2014

Demarit työn ja tasa-arvon –puolesta ryhmäpuheenvuoro kaupunginvaltuuston kokouksessa 16.6.2014

 

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut sekä kuntalaiset,

Demarit työn ja tasa-arvon puolesta valtuustoryhmä kannattaa yksimielisesti ratikan suunnittelun jatkamista ja myöhemmässä vaiheessa sen rakentamista, mikäli asetetut reunaehdot toteutuvat ja valtio osallistuu rakentamisen kustannuksiin. Sosialidemokraattien kunnallisvaaliohjelmassa ”Työn ja oikeudenmukaisuuden Tampere” ratikka on yksi tärkeimpiä vaaliteemoja ja kärkiä. Meille neljälle se on valtuustokauden tärkein työllisyyttä lisäävä ja kaupunkirakennetta eheyttävä liikennehanke. Ratikka mahdollistaa Tampereen kasvun ja parantaa kaupungin vetovoimaisuutta sekä imagoa. Juuri nyt on erityisen tärkeätä ajatella tulevia tamperelaisia.

Tehty yleissuunnitelma osoittaa kiistatta, että raitiotie on sekä liikennejärjestelmänä että maankäytöllisesti järkevä, taloudellinen ja ekologinen hanke, jonka suunnittelua kannattaa määrätietoisesti jatkaa. Tampereen raitiotie ei ole meille vain joukkoliikennejärjestelmä, vaan se on myös iso seutukuntaa elvyttävä työllisyyshanke työttömyyden riivaamassa kaupungissa. Sosialidemokraatteina kannamme erityistä huolta Pirkanmaan työllisyystilanteesta. Tampere ja Pirkanmaa tarvitsevat työtä ja sitä kautta elintärkeitä verotuloja, joilla voidaan tuottaa palveluita kuntalaisille. Ratikan rakentaminen alkaa sopivasti, kun tunnelityöt aikanaan päättyvät. Ryhmämme muistuttaa, että Pirkanmaan kansanedustajat ovat paljon vartijoina.  Hallituksen ja tulevan liikenneministerin on annettava selkeä viesti siitä, että suurten kaupunkien joukkoliikenteen kehittämistä tuetaan ja avustetaan Tamperetta uusimaan liikennejärjestelmänsä.

Iso kaupunki ei saa jäädä lepäämään laakereillaan, eikä kaupunki voi päättyä kuten virke pisteeseen, vaan kaupunki vaatii kehittyäkseen pilkkuja ja uusia sivulauseita. Raitiotie on tällainen pilkku, joka mahdollistaa uuden kasvun ja monia mahdollisuuksien haaroja. Se luo edellytykset modernille kaupungille. Suomessa kaupungistuminen on edennyt melko hitaasti. 2000-luvun alussa perheet rakensivat naapurikuntiin isoja omakotitaloja, mutta jo muutaman vuoden on ollut aistittavissa muutoksen tuulia. Perheet haluavat jäädä kaupunkeihin monipuolisten palveluiden luokse ja hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrelle. Naapurikuntiin muuttaminen on vähentynyt. Tampereella esikouluikäisten määrä on noussut pelkästään viime vuodesta 10 prosentilla, mikä johtuu suurelta osin muuton tyrehtymisestä.    

Tampereen yliopiston kaupunkiseutujen strategisen kehittämisen dosentti Juha Kostiainen kirjoittaa ”keskustoitumisesta”.  Työn luonne on muuttunut asiantuntija- ja palveluvaltaisemmaksi. Tiiviimpi kaupunkirakenne, toive palveluiden läheisyydestä  sekä kaupunkimaisen elämäntyylin viehätys ovat seurausta samasta asiasta. Tiivis kaupunkirakenne sekä  toimivat joukkoliikennepalvelut nähdään asumista, arkea ja elämistä sujuvoittavina asioina ja ennen kaikkea vetovoimatekijöinä, jotka nousevat esiin, kun mietitään asuinaluetta tai paikkakuntaa, jolla elää, asua, kasvattaa lapsensa sekä vanheta.

80- ja 90-luvuilla sekä 2000-luvun alussa Tampereella ja kaupunkiseudulla on tehty lukuisia erilaisia joukkoliikenteen kehittämiseen tähtääviä suunnitelmia. Ratikkaa on selvitetty, suunniteltu, se on hylätty ja sitten se on uudelleen saanut raiteet alleen. Pormestariohjelmaan siitä tehtiin kirjaukset ja vallassa oleva koalitio on siihen sitoutunut. Hämmästen Aamulehden tänään pääkirjoituksessaan esittämään ajatusta neuvoa antavasta kansanäänestyksestä. Aamulehdellä tuntuu olevan tarve hämmentää ratikkapäätöstä ja vetää valtuustolta raiteet alta. Kyse ei suinkaan ole, kuten Aamulehti totesi yksisilmäisestä politikoinnista, vaan pitkäjänteisestä kaupungin kehittämisestä moderniksi eurooppalaiseksi suurkaupungiksi – Suomen selkeäksi kakkoskaupungiksi.

Tänään on hyvä päivä Tampereelle, sillä valtuusto saa ottaa kunnolla kantaa ratikkaan ja keskustella asiasta eri näkökulmista. Demarit työn ja tasa-arvon puolesta valtuustoryhmä toivoo ratikkahankkeen jatkossa tulevien valtuustojen myötäkin etenevän lauhien, lempeiden tuulien saattelemana ilman myräkkää ja myrskyä.    

Valtuustoryhmämme kannattaa ratikan reitiksi Pispalan linjausta, vaikka yleissuunnitelmassa suositettiin Länsi-Tampereen ratikkareitiksi Paasikiventietä Pispalan valtatien sijaan. Tampereen asukkaille järjestetyssä kyselyssä Pispalan valtatie nousi kaupunkilaisten mielestä paremmaksi vaihtoehdoksi kuin rantatie ja Santalahti. Pispalan valtatien puolesta kerättiin kahdessa kuukaudessa yli 4000 tamperelaisen allekirjoittama adressi. Meistä on tärkeätä kuunnella kuntalaisia tässä asiassa. Pispalassa on jo nyt noin 7000 asukkaan asukaspohja. Näemme myös, että Pispalan valtatietä kulkeva ratikka palvelee laajempaa aluetta. Valtatietä pitkin voidaan Pispalan lisäksi saavuttaa Hyhkyn ja Epilän alueet sekä näiden palvelut.

Pispalan valtatiellä on paljon palveluita, joilla on runsaasti potentiaalisia ratikan käyttäjiä muun muassa Tipotien sosiaali- ja terveysasema, Peurankallion palvelutalo, monia päiväkoteja ja kouluja ja muun muassa Pispan koulu ja Tampereen ammattiopiston Pyynikin tilat sekä liikunta- ja kulttuuripalveluita, kuten Teatteri Mukamas, Ahjolan kansalaisopisto, Pyynikin palloiluhalli ja tietenkin Pispalan kirkko sekä lukuisia pienyrityksiä, ravintoloita ja vähittäiskauppoja. Uskomme, että linja-autojen määrää saadaan vähennettyä enemmän Pispalan linjauksella ja samalla saadaan luotua luonteva vaihtopiste eri alueiden busseille. Meistä myös vastakkainasettelu Pispala—Lielahti—Lentävänniemi on osin virheellinen, sillä ratikkahan kulkee Pispalan valtatien kautta Lielahteen ja Lentävänniemeen, joskin muutaman minuutin hitaammin. Valtuutettu Petri Siuron Aamulehdessä mielipidekirjoituksessaan esittämä ajatus, että ratikka kulkisi Pohjanmaantietä, jolloin saavutettaisiin Metsä-Boardilta ostetut uudet alueet, on meistä kannatettava ja pohdinnan arvoinen. Tärkeämpää kuin reitti on ryhmällemme kuitenkin se, että hanke etenee. Olemme siis valmiit joustamaan reittivalinnasta, jos Paasikiventien linjaus saa enemmistön. 

Investointina ratikka on vuosikymmenien mittapuussa järkevä, taloudellinen ja ruuhkia sekä saasteita vähentävä ratkaisu. Tampereella on nyt mahdollisuus olla kehityksen kärjessä koko Suomessa ja Euroopassa. Vastustajat argumentoivat, että  ratikka on kallis ja jäykkä liikenneratkaisu. Kun verrataan ratikkaa bussiliikenteeseen, pitää huomioida käyttäjämukavuus ja kulkutapaosuuden kasvu, jotka lisäävät ratikan käyttämistä sekä Tampereen vetovoimaisuuden lisääntyminen muihin isoihin kaupunkeihin sekä seutukunnan muihin kuntiin verrattuna. Nyt pitää nähdä pidemmälle kuin tähän päivään, me emme suunnittele tätä hetkeä, vaan me teemme huomisen Tamperetta. Valtuustolla tulee olla rohkeutta katsoa tulevaisuuteen ja siihen, mitä tulevat tamperelaiset tarvitsevat.

Ilpo Tiihonen kirjoittaa runossaan Matkakuumetta: ”Minä seisoksin assalla, katselen karttaa ja kuuntelen kun junia kauaksi starttaa.” Taskussa ilkkuva vitosen kolikko nauraa: ”Et, poikani, pääse kuin Pasilaan”. Kaukokaipuu kuitenkin kaihertaa mieltä, niinpä runon puhuja hyppää ratikkaan ja toteaa: ”lähden ratikkamatkalle Arabiaan, lähden raitiovaunulla Arabiaan.” Kulttuurikaupunki Tampereella matkakuumeen voi toivottavasti muutamien vuosien päästä tyydyttää lähtemällä raitiovaunulla Amuriin, ratikkamatkalle Petsamoon.  

 

Ryhmän puolesta,

Johanna Loukaskorpi (dem.)

varapuheenjohtaja

 

26.02.2019Hyvinvointi tarvitsee oppivelvollisuuden laajentamisen ja maksuttoman toisen asteen (osa 2)
20.04.2018PUHE: Pirkanmaan epilepsiayhdistys ry
02.10.2017Puhe valtuustossa: Hatanpään sairaalan yhdistyminen Taysiin
24.05.2017TIEDOTE: RTY on asettanut Loukaskorven SDP:n apulaispormestariehdokkaaksi
10.04.2017342 x KIITOS
08.04.2017Uusin mielipidekirjoitus Kirjoituksissa
02.04.2017Vaalipeli ja vaalikonevastaukset julkaistu
28.03.2017Ennakkoilmoitus vaalirahoituksestani ja erittely vaalibudjetistani
20.03.2017Puhe valtuustossa opettajien työhyvinvoinnista ja Helmi-lomakkeista
19.03.2017Mielipidekirjoitus Aamulehdessä ja uusia suositustekstejä
20.02.2017Puhe valtuustossa: Kokouspalkkioiden nostosta
20.02.2017Puhe valtuustossa: ammatillisen koulutuksen leikkauksista
14.11.2016Talousarviopuhe 2017: Puhe koulujen ryhmistä ja eriarvoistumisesta
14.11.2016Talousarviopuhe 2017: Puhe subjektiivisesta päivähoidosta
16.11.2015Puhe: Subjektiivista päivähoito-oikeutta ei saa rajata
19.10.2015Puhe lapsiperheköyhyydestä valtuustossa
20.04.2015Lämmin kiitokseni!
15.04.2015Parempi myöhään kuin ei milloinkaan - uusia kuvia
08.04.2015KOLUMNI: Pidetään huolta pallosta
27.03.2015Vierailija AL: Mihin kaupunki vei sananvapauden?
26.03.2015Mielipidekirjoitus: Draamakasvatusta lisää peruskouluun
10.03.2015Johannan päiväkirja: Lukiokurimus jatkuu ja epävarmuus toisella asteella lisääntyy (42 päivää vaaleihin)
11.02.2015Johannan päiväkirja: Koulushoppailua suurempi ongelma on kuntien väliset erot opetuksessa (67 päivää vaaleihin)
09.02.2015Johannan päiväkirja: Osa päättäjistä puhuu kirjojen puolesta (69 päivää vaaleihin)
04.02.2015Kolumni: Lukemattomia lukemattomia poikia (ja tyttöjäkin)
23.01.2015Johannan päiväkirja: Kun epätyypillisestä työsuhteesta tuli tyypillistä (86 päivää vaaleihin)
13.01.2015Johannan päiväkirja: Lastensuojelun tila on kansallinen häpeäpilkkumme (96 päivää vaaleihin)
10.01.2015Johannan päiväkirja: Talouselämä-lehden Pirkanmaan vaaliennuste ei ole uskottava (99 päivää vaaleihin)
09.01.2015Valtuustokysely: Tampereen lastensuojelun tilanteesta
05.01.2015Johannan päiväkirja: Poliitikko tarvitsee elämän (105 päivää vaaleihin)
15.12.2014Puhe valtuustossa: Tyttöjen ja poikien yhteiset liikuntatunnit
17.11.2014Puhe: Pirkanmaan kirjoituskilpailu on säilytettävä
17.11.2014Talousarviopuheeni 2015
16.11.2014Mielipidekirjoitus: Kouluruoka tarvitsee arvostusta ja euroja
31.10.2014Johannan päiväkirja: Luokkaretki aikuissosiaalityön maailmaan
29.10.2014Johannan päiväkirja: Valtuusto säästi Väinö Linnan rahaston
20.10.2014Valtuustoaloite: Taidepedagogeista varhaiskasvatuksessa
20.10.2014Valtuustopuhe: Väinö Linnan säätiön rahasto
20.10.2014Valtuustopuhe: Lastensuojelun tilanteesta
15.09.2014Valtuustopuhe: Delfiinipuhe Juhana Suoniemen aloitteeseen
05.09.2014Johannan päiväkirja: Maan eri kolkkien lukiolaiset eriarvoisessa asemassa - osassa kuntia vaaditaan läppärit, toisissa taas ei
28.08.2014Mielipidekirjoitus: Lasten ja nuorten lukuinto on Suomessa kadonnut
27.08.2014Vuonna 2014 luettuja kirjoja
16.06.2014Ryhmäpuheenvuoroni Ratikkavaltuustossa
10.04.2014Puhe: Hämeenlinnan yhteiskoulun Hätilän kirjaston valinta Vuoden koulukirjastoksi
26.03.2014Johannan päiväkirja: Paljon porua suvivirrestä
02.03.2014Mielipidekirjoitus: Hyvä lukutaito on eväs menestymisen repussa
23.01.2014Johannan päiväkirja: Hatanpään lukiota ei tule lakkauttaa
31.12.2013Johannan päiväkirja: Valtuutetun vuosikatsastus 2013 (I osio tammi-kesäkuu)
10.12.2013VASTINE: Työllisyys ei ole sidottu kuntarajoihin
06.12.2013PUHE: Hämeenlinnan Yhteiskoulun itsenäisyysjuhlassa 5.12.2013
29.11.2013Johannan päiväkirja: Mistä on pienet tytöt ja pojat tehty - antibiootista, kortisonista vai astmapiipuista?
11.11.2013Puhe valtuustossa ratikkareitistä
15.09.2013Johannan päiväkirja: Tunnelikeskustelulle piste.
05.09.2013Pirkanmaan Päivän uutinen: Johanna Loukaskorpi huolissaan päiväkotien ja koulujen sisäilmasta
06.08.2013Mielipidekirjoitus: Kaikki demarit eivät vastusta tunnelin rakentamista
28.07.2013Mielipidekirjoitus: Henkilökohtainen työvoimapalvelu on tarpeen
24.07.2013KOLUMNI: TULokulmia - Liikuntaharrastusten kallistuminen on iso uhka hyvinvoinnille
18.07.2013Johannan päiväkirja: Tunnelin ja työn puolesta - syteen tai saveen
16.06.2013YÖPÖYDÄLLÄ: Dekkareiden ystävä Roivainen arvostaa sosialidemokratian korkealle
03.05.2013KOLUMNI: Vastuullisuuden on lähdettävä itsestä
26.04.2013Johannan päiväkirja: Vähän taseesta ja enemmän hallituspaikoista
18.03.2013KOLUMNI: TULokulmia - Rotvallin reunalta pyöräilykauteen
18.02.2013Puhe valtuustossa: Pormestariohjelmassa kehitetään
17.02.2013YÖPÖYDÄLLÄ: Tampereen tutkimusmatkailija saa nyt tunnustaa väriä
10.02.2013KOLUMNI: TULokulmia - Lähiliikuntapaikat kannustavat lapsia liikkumaan omaehtoisesti
09.02.2013ARVOSTELU: Rowling - politiikan ja ihmismielen syövereissä
09.02.2013Lue haastatteluni Pirkanmaan päivässä.
28.01.2013Puhe valtuustossa: Liikunta- ja kulttuuriohjelma 2013-2020
21.01.2013Mielipidekirjoitus: Pormestariohjelma lupaa päivähoidon tuntilaskutuksen myös Tampereelle
29.11.2012Mielipidekirjoitus AL: Koulutilojen vuokria alennettava
19.11.2012Johannan päiväkirja: Miten säästöt näkyvät Tampereen lukiossa?
25.10.2012Lue kannanottoni kirjastojen maksuttomuudesta
16.10.2012Vaalikisa: bongaa minut pysäkiltä ja pilarista
05.10.2012Johannan päiväkirja: Määräaikaisuudelle on oltava perusteet
01.10.2012Lue haastatteluni Pirkanmaan päivässä
23.09.2012Päivähoidon tuntilaskutus käyttöön myös Tampereella
09.09.2012Uusia blogikirjoituksia
01.09.2012Johannasta sanottua: Loukaskorpi on vahva vaikuttaja
20.08.2012Puhe valtuustossa: Päiväkotien ja koulujen sisäilmaongelmat
20.08.2012Puhe valtuustossa: Hyvinvoinnin tila -raportti
07.08.2012Valtuustoaloitteet ja etusivu päivitetty
07.08.2012Mielipidekirjoitus AL:ssä 7.8.2012
06.08.2012Uusia kuvia ja kampanjointia
18.06.2012Puhe valtuustossa lukiosäästöistä
28.11.2011Johannan päiväkirja: Kansanliike lähikirjastojen puolesta
21.11.2011Talousarviopuhe 2012
13.11.2011Johannan päiväkirja: "Äitiys muuttaa naisen demariksi ja isyys miehen perussuomalaiseksi"
07.11.2011Kestävän kehityksen raportista sanottua
10.10.2011Vastaus valtuustoaloitteeseeni annettuun vastaukseen
23.05.2011Valintamme ei tällä kertaa kohdistunut sinuun
19.02.2011Totuus persu-populismista
07.02.2011Vaalipäällikön arkea -blogi
07.02.2011Sdp:n valtuustoryhmän aloite päiväkoti- ja kouluruokailun rahoituksen lisäämiseksi ja aterioiden laadun kehittämiseksi
24.11.2010Aloite graffitiaidasta
15.11.2010Erityistukea lähiöiden kouluille
15.11.2010Mitä budjetti lupaa lapsiperheille?
15.10.2010Huostaanotettuja vauvoja ja koulunkäyntiavustajien puutetta
06.10.2010Sidonnaisuuksista ja kokouspalkkioista
28.09.2010Ottaa kantaa vastaamattomuuteen ja kantaa ottamattomuuteen

Näytä lisää »